Norleif Modal til minne

Norleif Modal
Vår snille, omsorgsfulle og gode Norleif Modal døde brått og uventet i sitt hjem søndag 10. januar. En trofast familiefar, bestefar, svigerfar, svoger, onkel og god venn er borte, og tilbake sitter en familie i sorg og savn.

Norleif var en klippe i familien. Han var svært opptatt av at de nærmeste skulle ha det bra, og stilte alltid opp hvis det var noe han kunne hjelpe til med. Glad i livet, glad i familien, venner og nysgjerrig på det som livet hadde å by på. Engasjert, pliktoppfyllende, trofast og et ja-menneske. Norleif hadde så mange gode egenskaper.

Det blir tungt å gå videre i livet uten hans tilstedeværelse, hans gode smil, historier og kjærlig omsorg.

Norleif Modal var født 1. juni 1944 i Bakke og var den førstefødte til Sofie og Olai Modal. Han var storebror til Tore og Mary Ann, og levde sine første leveår på gården Modal. I 1956, da han var 12 år gammel, flyttet hele familien til Flekkefjord, der Olai bygde familiens hus i Kleivan.

I 1962 reiste Norleif over til USA for å jobbe som snekker i New York som 18-åring. I det norske miljøet fant han sitt livs kjærlighet i Sonja Lingaas, og i november 1964 giftet de seg i den norske sjømannskirken i Brooklyn. Sammen fikk de nesten 46 års ekteskap og skapte et flott og trygt hjem for sønnene Kurt, Erik og Thomas.

Årene i USA var nok de mest innholdsrike og minnerike årene i livet hans. Han var en hardtarbeidende og dyktig snekker som satte sitt personlige preg på mange hus både i New York-området og etter hvert i Newburgh, der familien flyttet og bosatte seg. I Newburgh bygget Norleif et flott hus til familien, og ved siden av snekkerjobben engasjerte han seg i det frivillige brannvesenet, en innsats han vant flere priser for.

Hjemlengselen ble etter hvert stor, og i 1978 kappet Norleif fortøyningslinen til New York og flyttet sammen med Sonja og sønnene til Flekkefjord. Men han har i alle år holdt god kontakt med gode venner og familie der borte.

Rett over gaten for barndomshjemmet i Kleivan bygde han hus, og der trivdes hele familien godt. Ikke lenge etter begynte han å jobbe i Flekkefjord kommune som vaktmester, og der holdt han seg i trofaste 35 år. Han likte jobben sin og det gode arbeidsmiljøet svært godt og gledet seg til å gå på jobb.

Norleif var et engasjert menneske. Han involverte seg i fagforeningsarbeid, og var i en periode leder for Norsk kommuneforbund i Flekkefjord. Politisk aktiv var han også, og gjorde sin samfunnsplikt som bystyrepolitiker for Arbeiderpartiet i Flekkefjord gjennom flere bystyreperioder. Samfunnsengasjementet beholdt han helt frem til det siste, og var svært opptatt av å følge med både i politikken og nyhetsbildet.

At han hadde grønne fingre kan mange skrive under på. De som gikk forbi huset i Kleivan om sommeren kunne se at det bugnet av blomster som han selv hadde dyrket frem fra frø til fullverdige blomster i drivhuset i hagen. Drivhuset ble hans lille fristed, og der tilbrakte han mye tid for å dyrke frem både blomster, frukt og grønnsaker som både han og hele familien fikk glede av.

Han var også en fantastisk historieforteller. Vi fikk ofte høre om gode historier fra tiden i USA, eller fra oppveksten på Modal, eller hverdagshistorier fra Flekkefjord. Dette har skapt gode minner for oss, og vi forteller dem videre med pappas stemme i hodet.

I 2005 ble Norleif bestefar for første gang, og gikk inn i bestefarrollen for Eivor med den største kjærlighet. To år senere kom lille Hilma til verden, og det var liten tvil om at barnebarna fikk en stor bit av hjertet til bestefar.

For litt over fem år siden ble livet til Norleif snudd opp-ned. Først døde Kurt i juli 2010, og et par måneder senere døde hans kjære kone Sonja fra han. For to år siden døde hans mor Sofie.

Savnet av disse viktige personene var naturlig nok en tung bør for han å bære, men han fant likevel glade og gode stunder i samvær og opplevelser med de nærmeste rundt seg.

Nå er familiens høvding borte. Vi sitter igjen med bunnløs sorg, men vi har samtidig så mange gode minner. Og det er de gode minnene vi må leve videre på. Han var et unikt menneske som vi kommer til å savne resten av livet. Men han vil alltid være med oss. Vi finner stor trøst i tanken om at pappa nå er gjenforent med mamma, Kurt og Sofie, personer som han var så uendelig glad i og som han savnet så inderlig.

Hvil i fred, kjære pappa. Du var en enestående snill og omsorgsfull person som er umulig å erstatte. Vi er evig takknemlig for alt du lærte oss – og alle de gode stundene vi fikk ha sammen.

Du gravlegges i visshet om at du elsket oss alle høyt.
Akkurat slik vi elsker deg.

Siste hilsen fra

Erik og Thomas
Vigdis, Eivor og Hilma

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *