Et nødvendig mål: Birkebeinerrittet 2011

Sykkelritt har jeg aldri vært med på før. 29. august står jeg forhåpentligvis på startstreken til Birkebeinerrittet - og skal fullføre. Foto: haakonhansen/flickr/cc-lisens

Noen uker før jul tok jeg en avgjørelse som jeg håper får stor betydning for meg i årene fremover: Jeg bestemte meg for å ta meg selv i nakken og gjøre en alvorlig innsats for å komme i bedre form.

Formen hadde nådd et bunnivå. Tung i pusten og solid i vekten, og med dårligere kondis enn noen gang før. Her måtte det gjøres alvor ut av årelange og luftløse planer om bedre puls, vekt og humør.

Men etter de tragiske hendelsene som rammet meg og min familie i 2010, fikk jeg en ekstra dytt i ryggen. Jeg hadde gitt løfter til min avdøde mor om at jeg skulle komme i bedre form, og det må jeg holde.

ÅRETS MÅL: BIRKEBEINERRITTET

Mitt store mål i år, er: Sykle Birkebeinerrittet siste lørdagen i august. Målet er i første omgang å gjennomføre rittet, noe tid har jeg ikke tenkt på. Og det skal jeg gjøre for min avdøde bror Kurt, mamma og for Kreftforeningen. Og ikke minst – for meg selv og mine kjære som er igjen rundt meg.

For de som ikke kjenner meg så godt, så vil jeg gi et kort sammendrag av det som for meg er annus horribilis, 2010:

Onsdag 27. januar fikk jeg en telefon som forandret livet mitt. Min to og et halvt år eldre storebror Kurt ringte for å gi meg den tøffe beskjeden om at han hadde fått diagnosen tykktarmskreft med spredning til lever (og senere lymfer). 41 år gammel. Månedene fremover bestod i å sørge for at Kurt hadde det bra og holde humør, pågangsmotet og håpet oppe.

Kurt måtte gi tapt for kreften og døde så alt for tidlig fra oss, tirsdag 13. juli 2010.

Etter en knalltøff sommer arrangerte jeg og lillebror Thomas en minnekonsert for Kurt på Hotel Maritim i Flekkefjord i begynnelsen av september. Vi begynte såvidt å kjenne at livet sakte, men sikkert kunne gå videre, om enn så tomt det var. Min mor Sonja var med på minnekonserten og hadde en fin kveld. Ni dager senere ble hun rammet av en massiv hjerneblødning – og døde etter å ligget i koma i en uke på Flekkefjord sykehus.

En av de tingene jeg lovet mamma før hun døde, var at jeg skulle komme i bedre form. Hun var bekymret for meg. Mente jeg burde gjøre en innsats for å stå bedre rustet hvis jeg ble rammet av alvorlig sykdom i fremtiden.

Jeg lovet, men rakk aldri å starte.

Før nå.

GRATISPLASS OG AVTALE

Før jul så jeg en notis på nettsidene til Birkebeinerrittet. Rittet for 2011 er utsolgt for lenge siden. Men de hadde fem ledige plasser som de ville dele ut til folk som har en

Her er beviset, navnet mitt på startlisten i klassen M40 i Birkebeinerrittet 2011.

historie å fortelle, folk som har en ekstra motivasjon for å komme i form. Jeg skrev en mail, fortalte min historie og hvorfor jeg var motivert – og vant en av de fem gratisplassene til Birkebeinerrittet 2011, som arrangeres lørdag 29. august.

Les brevet jeg skrev til Birkebeinerrittet

Jeg fikk gratisplassen til Birkebeinerrittet og skal stå på startstreken lørdag 29. august.

Avtalen går altså ut på følgende:

 1. Jeg må komme i form slik at jeg kan sykle Baglerrittet i Tønsberg i mai (cirka 65 kilometer). Klarer jeg det, kan jeg kjøpe meg en flunkende ny terrengsykkel.
 2. Birkebeinerrittet 29. august må fullføres. Hvis ikke, må jeg betale 10.000 kroner i «bot» til Kreftforeningen. Klarer jeg rittet, kan jeg bruke premiepengene til å kjøpe en gave til minne om Kurt.

I desember startet jeg opp med spinning-trening, og har siden årsskiftet trent tre ganger i uken: To ganger med høyintensiv spinning og en gang med rolig langtrening. Formen stiger og vekten synker sakte, men sikkert. Dette skal jeg klare!

KREFTFORENINGEN OG JEG

Jeg har gjennom det siste året fått et god samarbeid med Kreftforeningen. Stilt opp som bøssebærer på Krafttak mot kreft, arrangert minnekonsert der pengene gikk til Kreftforeningen, og jeg stilte også opp som bøssebærer under Oslo Grand Prix i august. Og jeg stiller selvsagt opp igjen i mars for en ny runde med Krafttak mot kreft sammen med kona og de to barna mine.

Jeg håper å nå målet om å fullføre Birkebeinerrittet, men håper samtidig at jeg på en eller annen måte kan klare å samle inn penger til Kreftforeningen, slik at de ikke blir «skadelidende» av at jeg når målet mitt…;-) Jeg finner nok på noe, og er åpen for forslag og samarbeid på veien mot 29. august. Siden jeg har fått gratisplass til rittet, har jeg uansett tenkt å gi startpengene (cirka 1000 kroner) i gave til Kreftforeningen, men jeg håper å få inn mer penger.

Så, kjære venner. Støtt meg og hjelp meg.
Jeg har ikke laget noe fullgodt treningsprogram, men føler meg litt frem. Tar gjerne imot råd og tips, om du har det.

Følg med på bloggen i tiden fremover. For at jeg skal kunne nå målet, må jeg gå høyt ut og fortelle dette til flest mulig, slik at fallhøyden blir stor hvis jeg skulle feige ut.

Vi må leve livet, ta vare på mulighetene – og sette pris på øyeblikkene som oppstår.

Erik.

17 Responses to Et nødvendig mål: Birkebeinerrittet 2011

 1. Thore al- says:

  Lykke til med treningen, Erik. Kreftforeningen fortjener all hjelp og støtte de kan få. At du selv får bedre kondis og helse er en god bivirkning av jobben du gjør for Kreftforeningen.
  Blir spennende å følge med på treningen din fremover.

 2. Inger says:

  Så bra! Du er på plass i lesern. Gleder meg til å følge med mot målet. Lykke til!

 3. Vigdis Aure Modal says:

  Stolt av deg, Erik! Dette klarer du. Supporterne dine skal stå på Sjusjøen og heie deg fram til mål.

 4. Pingback: Vanskelig valg: Ny sykkel | modalbloggen

 5. Kirsti Skogen Torgersen says:

  Kjempebra, Erik! Jeg har nettopp lest igjennom hele bloggen din, og det var sterk lesning. Jeg kommer til å følge med videre på bloggen. Synes du har satt deg gode delmål, og formidler det hele på en fin måte. Stå på! Dette klarer du, og da kan du være stolt av deg selv!
  Klem fra Kirsti. :-)

 6. Erik says:

  Takk for gode tilbakemeldinger, folkens. Er supergira på at dette skal gå bra, og håper på god hjelp utover.

  Dette skal gå bra!

  Erik

 7. Pingback: Jakten på sponsorer | modalbloggen

 8. Kanne says:

  Ønsker deg masse lykke til i Birken, det er en flott innsats du gjør og ut fra motivasjonen din å dømme så går dette bra. Stå på!

 9. Pingback: Endelig: Ny terrengsykkel i boks! | modalbloggen

 10. Pingback: Får proff treningshjelp | modalbloggen

 11. Pingback: Gi din støtte til Kreftforeningen | modalbloggen

 12. Pingback: Fin påskjønnelse fra Birkebeinerrittet | modalbloggen

 13. Pingback: Verdens kreftdag: Kampen mot kreft | modalbloggen

 14. Pingback: To intervaller i uken skal gi god Birkebeiner-form | modalbloggen

 15. Eva Rogne says:

  Hei,
  Først og fremst, Gratulerer med vel gjennomført Birk 2011 ( litt sent, men dog) Sitter her og googler "sykkelteknikk motbakke" og måtte innom din Birkblogg, da dette minnet mye om meg og min debut på Fredagsbirken, også 2011. :-)
  Det står virkelig respekt av din innsats, i gjørmebadet som ble dere til del på Rittet lørdagen. Vi hadde jo flott vær som syklet dagen før. ;-)

  Min far døde av lungekreft, og ellers er hjerteproblemer det som går igjen hos oss. skal ikke gå nærmere inn på det her, men det fikk meg opp av godstolen og over på trening.
  Til å begynne med var det saltrening, Jeg hadde ikke noe spesifikt mål da jeg startet opp for noen år siden. og Birken var for meg noe heeeelt uoppnåelig! Vel, jeg gjør en mangeårig historie litt kort her, vi var en treningssgjeng som bestemte oss for å prøve, og dette var utrolig gøy, Jeg for min del "la lista" på at jeg skulle stå i målområdet og ha lyst til å gjøre dette en gang til. Vel, nå nærmer det seg igjen, og selvsagt er man påmeldt i år også. Man skal da ha en litt bedre tid enn i fjor, og der er det motbakketrening kommer inn. Har mye å hente der. :-)
  Vil få ønske deg lykke til med Birken 2012!

  mvh
  Eva Rogne

 16. Pingback: Drømmen om Birken på TV2: - Takk for støtten, folkens!

 17. Johng138 says:

  Just wanna remark on couple of general issues, The web site style is perfect, the subject matter is rattling excellent fabfgeeaffcc

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *